Historiek

Onder de vleugels van Jeugdraad Beernem

Radio Ongelikten Beir is ontstaan uit de jeugdraad van Beernem. Gestart in augustus 2017, trokken we een jaar rond met de caravan om de mening van de jeugd te weten te komen. Hoe we dit precies deden? Lees hieronder verder!

1. Superjeugdraadman

Een nieuwe superheld is geboren: Superjeugdraadman! Zijn superkracht: ieder kind en jongere in Beernem een stem geven. Zijn missie: al die stemmen verzamelen en afgeven aan het gemeentebestuur. Hij gaat langs in alle scholen in Beernem en rijdt rond in zijn huis, caravan de Ongelikten Beir. Als je hem tegen komt, zeg maar zeker jouw mening van wat jij wil in Beernem ­čÖé

De stem van De Regenboog

De laatste week voor de herfstvakantie kreeg Superjeugdraadman zijn 2de opdracht van de jeugdraad, “verzamel de stem van de 117 leerlingen van het 4de, 5de en 5de leerjaar van De Regenboog”. Alle klassen deden enthousiast mee en wat Superjeugdraadman daar soms hoorde was zeer boeiend. Van de kerk een plaats maken voor arme mensen, kunstgrasvoetbalveld in speelpleintje Beukendreef, een trampolinepark (again!) en meer Jommekes strips in de Bib.

Op vrijdag kwam de caravan langs op de speelplaats, heel de namiddag plaatjes draaien en het thema “liefde en vriendschap” bespreken. Dit allemaal begeleidt door een aangenaam herfstzonnetje. Wat moet een mens nog meer!

Op bezoek bij de basisschool 3 Beertjes

De eerste opdracht van Superjeugdraadman was in de 3 Beertjes school, daar ging hij langs in het 3de tot het 6de leerjaar. Daar luisterde hij naar de stem van de leerlingen en hoorde hij veel goede ideetjes! Boomhutten in de speelpleintjes, de arme kindjes helpen, een BMX-park, veiligere fietspaden en een trampoline-park

Superjeugdraadvrouw ging langs bij het 1ste en 2de leerjaar en kreeg bezoek van de burgemeester. Wauw! De burgemeester leerde van de kindjes dat luisteren naar anderen hun stem belangrijk en interessant is en dat de baas spelen niet altijd goed is. De leerlingen hebben de burgemeester geholpen met nieuwe idee├źn, door elk hun droomdorp te tekenen.

Op donderdag 19 oktober kwam Radio Ongelikten Beir langs op de speelplaats, daar mochten de leerlingen letterlijk hun stem gebruiken. Er werden veel plaatjes aangevraagd, enthousiast mee gezongen en er was zelfs een “leerlingen-leerkrachten dancebattle”, nipt gewonnen door de leerlingen. Bedankt 3 beertjes voor zo’n warm, enthousiast onthaal!

2. Op bezoek bij de jeugdbewegingen

De Stekkers: wie zijn ze, wat doen ze?

Alle jeugdbewegingen een bezoekje brengen met de radio. Dat is ons goed voornemen van het nieuwe jaar. De eerste halte was bij De Stekkers, eerst vulden ze allen de enquête in om daarna een radioshow te wijden aan De Stekkers en wat zij graag anders willen in de gemeente. We werden warm verwelkomd met hete chocomelk, marshmellows en een knetterend vuurkorf.

Een hart onder de riem voor de blokkende studenten

Op de voorlaatste dag van het jaar toonden we ons hart voor de arme studenten, die een hele maand zich moesten slepen naar hun bureau om te blokken.

Gezellig samenzijn op Kerstmarkt Oedelem

Op zaterdag 9 december stonden we met onze caravan op de Kerstmarkt te Oedelem. Naast het verkopen van croques, toogkleters en warme choco maakten we ook radio natuurlijk! Eerst gaven we een stand van zaken van Radio Ongelikten Beir, daarna hadden we een uurtje dat bol stond van de weetjes. Om vervolgens af te sluiten met het “rad er mysterie” waar bezoekers aan het rad draaiden en de vraag die naar boven kwam moesten ze beantwoorden. Uiteraard werd er weer naar hartenlust plaatjes aangevraagd. Herbeluister hieronder de meer dan 4 uur durende show.

Knallen voor de herfstvakantie bij De Regenboog

Net voor de herfstvakantie hield de caravan halt op de speelplaats van De Regenboog. Een aangename zon zorgde voor de perfecte setting. Na het bezoek van Superjeugdraadman konden de leerlingen van 4, 5 & 6 hun mening kwijt en uiteraard een lied aanvragen. Het idee trampolinepark kwam vaak aanbod net zoals iets doen aan armoede in Beernem. Zalig om met zo ge├źngageerde leerlingen de herfstvakantie in te vliegen!

Sint-Lutgart, u was fantastisch!

Op een regenachtige vrijdagmiddag streek de caravan neer op de speelplaats van de middenschool in Beernem. Eerst werd de enquête afgevuurd op de leerlingen, die ze overigens heel plichtbewust hebben ingevuld, puik! Na de inspanning uiteraard de ontspanning.

De Dag van de Jeugdbeweging werd uitbundig gevierd met o.a. een Skank-battle tussen Chiro en Scouts, n├ęt gewonnen door de Scouts. Verder werd er geijverd voor veilige fietspaden, een trampolinepark en een klimmuur! Desondanks de koude bleven de leerlingen dansen en zich smijten, fantastisch om te zien. Jeugdraad Beernem is trots op al dit enthousiast geweld.

Op bezoek bij de 3 Beertjes

Op donderdag 19 oktober kwam Radio Ongelikten Beir langs op de speelplaats, daar mochten de leerlingen letterlijk hun stem gebruiken. Er werden veel plaatjes aangevraagd, enthousiast mee gezongen en er was zelfs een ÔÇťleerlingen-leerkrachten dancebattleÔÇŁ, nipt gewonnen door de leerlingen. Bedankt 3 beertjes voor zoÔÇÖn warm, enthousiast onthaal!

Een leefbaar dorp of een niet-leefbaar dorp? Dit is een leefbaar dorp dankzij de caravan! (dixit “de Oelembergwandelaars”)

Op zondag 15 oktober waren Lucas en Arne voor de eerste maal presentator voor Radio Ongelikten Beir. In hun hometown Oedelem organiseerden ze een korte quiz voor de bezoekers op de markt, kregen ze muziekartiest VANCO op bezoek en draaiden ze lustig de aanvraagplaatjes van de caf├ęgangers. Een “prijsdinkkamp” en een fazantcompetitie zorgden voor genoeg leute en vertier!

Radio Ongeliktenbeir@Kleuterweelde

Een kabbelbaan, grotere glijbanen, een wipplank, extra heuveltjes, picknicktafels, wc’s en meer veiligheid voor de spelende kinderen. Een greep uit de ideetjes hoe Kleuterweelde nog beter te maken! Tussendoor nog een ijsje & een dab-competitie. Kortom, een top namiddag!

Speelplein Bargepark is aan de beurt!

Aflevering 3 van Radio Ongelikten Beir vond woensdag 23 augustus plaats in het Bargepark. Sommige kindjes kwamen een mop tappen, andere vertelden hoe zij het Bargepark willen inrichten. Een groot BMX-parcours, meer speeltoestellen en meer bomen waren verschillende idee├źn. Bedankt aan Jeugddienst Beernem & Grabbelpas voor het warme en enthousiaste onthaal! Tot horens ­čśë

foto van Jeugdraad Beernem.

Zomeren aan de Zomerbarak (Trefhof)

Trefhof een plaats waar dromen kunnen groeien, zoals verse worteltjes” aldus Dominique van Zomerbarak Trefhof. Dat inspireerde enkele jongeren om hun dromen op Radio Ongelikten Beir mee te delen: een bmx parcours, een nieuw skatepark, een zwemvijver, betere fietspaden, een openluchfuif en betere lokalen voor Chiro Oostveld.

De jeugd bruist van idee├źn en heeft een goeie muzieksmaak. Het zit snor, op naar de volgende stop!

De Openingsshow van Radio Ongelikten Beir

“Co-housing in Beernem?” Hoe staat het met de nieuwe fuifzaal?” “Wat is de toekomst van The Nooddle?” Deze en nog veel andere vragen werden gesteld aan Jos Sypr├ę & Gijs Degrande in de eerste show van Radio Ongelikten Beir aan Jeugdhuis The Nooddle op vrijdagavond 10 augustus.